Zásady zdravého zacházení s financemi při dětech

Zásady zdravého zacházení s financemi při dětech

Děti přinášejí do života nový rozměr. Vedle radostných aspektů také nové starosti, především ekonomické povahy. Jaké jsou zásady pro zdravou správu rodinných financí?

Příchod nového člena rodiny je spojen především s mnoha emocemi. A stejně jako se najednou mění žebříček priorit rodičů, velké změny přicházejí i do schématu rodinného rozpočtu.

Dospělí najednou hospodaří za více osob a často přitom operují s mnoha neznámými. Udržet rozpočet v rovnováze je nezřídka velmi hraniční.

Zejména pro prvorodiče je obtížné se do nové situace nezamotat. V tomto článku, volně inspirovaném textem na anglicky psaných stránkách howstuffwork, se pokusím nabídnout několik orientačních bodů. Ačkoli rodinný život samotný může být v různých zemích podobný, ekonomický rámec je odlišný. V našem článku je tento fakt zohledněn.

 

Jak se připravit na nový finanční rytmus rodiny

Když spolu pár poprvé vyrazí na rande, je zaplacení drinku při flirtování a posléze nákup pěkné kytice spíše radostí. Když po přechodu do vážnější roviny vztahu nastává přesun pod jednu střechu a s ním první řešení společných výdajů, mohou už se do příjemných emocí vmísit i přenice a neshody. Rozroste-li se rodina o další členy, dostává se společné hospodaření na další úroveň, která přináší řadu nových výzev.

Po zjištění těhotenství však ještě zbývá skoro třičtvrtě roku na to, pokusit se na situaci alespoň zčásti adaptovat. Pomineme přitom jednorázové výdaje na přípravu příchodu nového člena.

Rozmyslete si, na jak dlouho si rozvrhnete rodičovské příspěvky. Časté novely zákona přispívají k čím dál větší flexibilitě příspěvkového systému. Po zvážení, na jak dlouhé období si celkovou částku rozložíte, už můžete pracovat s poměrně konkrétními čísly.

Zkuste si proto hospodaření s dítětem nanečisto, třeba na dva nebo tři měsíce. Dejte si z výplaty rodiče nastupujícího rodičovskou dovolenou stranou částku, která vám zbyde po odečtení peněz, které vám vycházejí jako měsíční příspěvek. Ušetřenou částku zkuste uspořit. Jednoduše řečeno, zkuste nějakou dobu vyjít s rozpočtem, který budete mít k dispozici potom.

Aby bylo vaše testovací období co nejvíce autentické, udělejte si rozpis současných měsíčních výdajů. Bude k němu však nutné ještě přičíst výdaje nastávající. Proberte s přáteli, kteří už děti mají, odhady některých z nich. Výdaje na dětské hygienické potřeby a stravu, rozpočet na léky a očkování. Zkuste si také zjistit možnosti a ceny pojištění, které v pravidelném rozpočtu také budou hrát roli. Peníze na tyto zatím neexistující výdaje si můžete dát bokem a vytvořit si tak drobnou rezervu.

 

Výhody plateb v hotovosti

Asi není úplně žádoucí platit hotovostí velké výdaje, jako je například bydlení. Pro nákupy je ale hotovost daleko efektivnější.

Za prvé je tu psychologický efekt. Projet kartou terminálem bez fyzického odpočítání bankovek je pohodlné a v danou chvíli to ani moc nebolí.

Hotovost se ale musí nejprve vybírat. Pak si její přítomnost či absenci v peněžence velice dobře uvědomujeme. Nejde najednou o abstraktní čísla, u kterých si při našem pohledu na online bankovní účet nějaké droboulinké znaménko minus dostatečný respekt nevybuduje.

Bude se vám zkrátka daleko lépe sledovat, za co a kolik utrácíte. Tím udržíte finance snáze pod kontrolou.

 

Potraviny a oblečení mohou být rozdílovou položkou

Jíst se dá na tisíc způsobů a podobně je tomu i s oblékáním. Navíc je dnes celá řada možností, kde tyto komodity pořizovat. A ani změna přístupu k těmto položkám není mrháním silami.

Co se týká jídla, velkou výhodou může být jeho správné plánování. I když se ceny potravin poměrně dynamicky proměňují, nějakou hrubou představu o nich máme všichni. Rozplánování jídel vám dá prostor nad výdaji zase o něco podrobněji zauvažovat. Vhodné je přitom zahrnout i svačiny, protože ty mohou mít na celkových nákladech za potraviny nemalý podíl.

Není od věci se poohlížet po slevách. Při plánování jídelníčku si nechte manipulační prostor na jídla vytvořená z potravin pořízených v akcích. Uvažujte i nad množstvím, případně rozumnou náhradou některých ingrediencí.

Další úspory mohou na první pohled vypadat nevinně. Dostupnost pitné vody je u nás nadstandardní, proto můžeme ušetřit za balenou vodu. Pomůžeme tak planetě i svým peněženkám.

Oblečení pro děti je nyní velký byznys. Není však nutné závidět těm, kdo vyslyšeli volání kdysi nedostatkového trhu a postavili si na tom živobytí. Z tohoto faktu můžeme totiž těžit. Trh je přesycen oděvy. Rychle odrůstající děti potřebují neustále jiné velikosti, ale to je i výhodou. Oblečení se neobnosí a vystačí pro více dětí.

Poptejte se po kamarádech, hledejte v online bazarech a kamenných "sekáčích". Choďte na výměnné akce. Některé položky jsou zase víceméně účelové a stačí je pořídit v obchodech s levnými oděvy.

 

Na co v rozpočtu nezapomenout

Vysoké procento měsíčních výdajů připadá zcela přirozeně na bydlení. K němu je třeba přičíst také vše ostatní s bydlením spjaté - fond oprav, služby, energie, sítě, TV, pojistky.

Hodně nákladů je spojeno s dopravou, ať už jde o využívání veřejných dopravních sítí, nebo o pořízení, údržbu, provoz a pojištění vlastního vozu.

Výše zmíněné potraviny a oblečení jsou rovněž nemalou položkou. K tomu je nutné vzít v potaz ještě další výdaje na každodenní provoz.

V neposlední řadě je dobré neopomíjet ani položky, na které možná programově tolik nemyslíme, protože jsou s předstihem spíše abstraktního rázu. Jde o různé dárky, pozornosti, náklady na péči o dítě, dovolené, společenské akce a podobně.

Pokud splácíte nějaký dluh či půjčku, nezapomeňte je započítat. A pak je tady ještě spoření. Jsou období, kdy to při nejlepší vůli nejde. Ale často by bylo možné odložit stranou aspoň něco a postupně vybudovat funkční systém. Ačkoli je poměr 10 procent měsíčních nákladů pro úspory doporučovaných odborníky mnohdy příliš nereálný, vytváření rezervy je z dlouhodobého hlediska spíše nutností.

 

Jak si moci dovolit dovolenou

Odepírat si dovolenou může hraničit nejprve se ztrátou duševního i fyzického zdraví, později vést i ke zhoršujícím se rodinným a společenským vztahům. je proto lepší, podívat se na to, jak si dovolenou neodepřít, ale chytře ji finančně ustát a užít si ji bez výčitek.

Při vybírání dovolené se můžeme zamyslet nad mnoha aspekty. Patří mezi ně způsob dopravy a cestování, výběr termínu v závislosti na lokaci, volba typu dovolené, náročnost vybavení, požadavky na ubytování. Nízkonákladová dovolená může být někdy mnohem zábavnější a odpočinková, než drahý pobyt v luxusním hotelu v exotické zemi.

Při plánování výdajů si udělejte rezervu na drobnější položky pro radost, jako jsou různé zmrzliny, káva, láhev vína, večeři. Nezapomeňte na výši vstupného do dětských parků, muzeí, galerií, sportovních areálů a kulturních středisek. A ještě jsou tu pohlednice pro blízké a nějaké ty suvenýry. Na tom všem se při chytrém výběru dá také najít místa, kde ušetřit.

Pravidlem číslo jedna ale je nebrat si na dovolenou půjčku. Vždy to vymyslete tak, aby vás pár dní odpočinku nestálo dlouhodobý finanční závazek.

 

Příklady táhnou

Mějte na paměti, že jste pro své děti tím nejbližším příkladem. Každý den podvědomě a později i vědomě vnímají, jak a za co utrácíte. Udržitelným hospodařením tedy nejen, že zajišťujete ekonomickou stabilitu rodiny, ale rovněž učíte své děti dobře spravovat svoje finanční prostředky.

Děti navíc můžete zcela vědomě učit zacházet s penězi a pomoci jim vytvářet si vztah mezi výdělkem a útratou. V pozdějším věku se s dětmi nebojte otevřeně hovořit ani o svých chybách a jejich případných důsledcích.











Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


ZAUJALY VÁS ČLÁNKY NA MÉM WEBU?

Napište svůj email a přihlašte se k jejich odběru.

zpracováním osobních údajů