Sledování příjmů a výdajů je dobré předsevzetí do nového roku

Sledování příjmů a výdajů je dobré předsevzetí do nového roku

Se začátkem roku si spousta z nás dává předsevzetí. Nejčastěji to bývá něco jako zhubnout povánoční kila, zlepšit svoji finanční situaci nebo konečně začít cvičit. O tom, jak taková předsevzetí vůbec začít plnit a dodržet, byly už popsány stohy papírů a plno megabajtů na internetu. Přesto si i já troufnu vám dát tři rady. Takové, které mi fungují.

První je úplně jednoduchá

Nepřehánějte to. Už jste si všimli, že čím víc předsevzetí si dáte, tím míň jich splníte? Ono je sice hezké chtít všechno strhnout najednou, ale málokdy to funguje. Z dlouhodobého hlediska si totiž musíte vytvořit zvyk a ten se nejlépe zafixuje, když novou činnost opakujete nejméně dvacet jedna dní každý den. Pokud jeden den svůj nový návyk porušíte, doporučuje se začít znovu s novým jednadvacet dní trvajícím cyklem.

Jenže vytvořit zvyk pro více nových činností bývá časově velmi náročné a většinou pak selžete v jejich dlouhodobém ukotvení nejen u jednoho, ale spíš u všech. Proto si vyberte jen jednu oblast, kterou chcete zlepšit, a za půl roku si teprve přidejte další. Je to stejné jako se změnou životního stylu. Nesmíte se snažit totálně změnit svůj život ze dne na den. Pravděpodobně úplnou změnu vydržíte maximálně dva tři měsíce, ale jen s vypětím všech sil a rozhodně se vám z každodenního běhu, cvičení a ještě chroupání zeleniny místo třeba hranolek a smaženého sýru nepodaří udělat dlouhodobý a vámi pozitivně vnímaný zvyk. 

Prozkoumejte svoje priority

Pokud potřebujete zlepšit svoji finanční situaci, určete si, kde chcete začít. Potřebujete si najít finančního poradce? Zrevidovat svoje smlouvy, spoření nebo případné závazky v podobě úvěrů a půjček? Najděte si svoji prioritu a postupně dělejte jednotlivé kroky ke zlepšení. Na začátku to můžou být drobnosti jako třeba víc šetřit vodou, svítit jen v místnostech, kde se nacházíte, a podobně. Nebo si začněte psát svoje veškeré příjmy a výdaje.

Dělejte menší, ale konkrétní kroky

Třetí rada je totiž souhrn prvních dvou. Ale je nejdůležitější. Dělejte konkrétní, byť třeba menší kroky tak, abyste svoje předsevzetí naplnili a dlouhodobě je zvládli dodržet. Třeba zapisování všech svých finančních operací - na bankovním účtě i v běžném životě. Ať už je to převod hotovosti za stravné pro děti nebo platba kartou za oběd v průběhu pracovního týdne. Zapisujte si i malé výdaje, jako je například dvacet korun za zmrzlinu nebo noviny v trafice. 

Právě z takového kroku, jakým je zapisování si a prozkoumání svých výdajů a příjmů, se rodí v oblasti financí nejen splněné předsevzetí, ale i konkrétní kroky, které by měly po tom prvním následovat. Možná zjistíte, že si nemusíte každý den kupovat noviny nebo že utrácíte příliš za jídlo v restauracích. Díky tomu pak můžete snadněji ušetřit a nebo ušetřené peníze použít na důležitější aktivity.  

Přeji vám  do nového roku dostatek financí, hojnost zdraví, radosti, lásky a pohody. 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


ZAUJALY VÁS ČLÁNKY NA MÉM WEBU?

Napište svůj email a přihlašte se k jejich odběru.

zpracováním osobních údajů