S novým školním rokem začíná kolotoč výdajů

S novým školním rokem začíná kolotoč výdajů

Začátek září. Končí prázdniny. Novopečení prvňáčci se nemohou dočkat. Rodiče se na jednu stranu těší, že nebudou každý všední den muset řešit hlídání dětí, na druhou zápasí s oprávněnou obavou, kolik je taková úleva na sklonku léta bude stát.

Pohled na rodinný rozpočet a stav bankovního konta po dovolenkovém létě nepatří k oblíbeným kratochvílím. Ale čas, kdy je potřeba čelit skutečnosti a vše srovnat, než začne více než třičtvrtěroční všední režim, dříve či později nastane.

K pravidelným výdajům přibudou jednorázové a nezřídka také nové náklady. Je třeba začít myslet na finanční stránku.


Rodiče prvňáčků čekají nové výdaje


Největší finanční změna čeká rodiny, jejichž dítě či, v případě vícerčat, děti vstoupí do školní brány vůbec prvně. Jsou to náklady, které se objevily zčistajasna.

Nejdříve se podívejme na relativně jednorázové platby. Především jde o výbavu, jako je školní aktovka, přezůvky, pouzdro na psací potřeby, láhev na pití, krabičky na svačinu, ručník a podobně. Cena těchto věcí se dá stlačit pár desítek korun pod dva tisíce.

Přes tisícovku se vyhoupnou výukové potřeby, jako jsou různé sešity, obaly, desky, psací potřeby a pomůcky pro výtvarnou výchovu.

Jsou tu ale ještě pohybové aktivity. Oblečení a obuv na ven a do tělocvičny, vybavení do bazénu. Plus minus půl druhého tisíce.


Co dále platí rodiče již vybaveného školáka


Z dítěte je právoplatný školák, připravený na první pololetí. Stálo nás to něco přes čtyři tisíce. Nastal čas, seznámit se s dalšími výdaji, tentokrát spíše pravidelného rázu.

Školní jídelna. Ceny jídel jsou dotované, takže na nich rodina nakonec neprodělá. Přesto se jedná o jistou změnu v zaběhlém režimu, na kterou je dobré být připraveni.

Pokud bude dítě chodit do družiny, i tady je nutné počítat s paušálním poplatkem. Ačkoli není vysoký, jde o další zápornou cifru.

K tomu všemu se přidá třídní fond, ze kterého se budou platit různé kulturní a další akce. A časem se do rodinné rutiny přikradou také zájmové kroužky.


Co dál?


Pokud se z prvňáka stane druhák, z druháka třeťák a tak dále, náklady se budou pohybovat na více či méně podobné hranici.

Něco dítěti zůstane z předchozího ročníku, z něčeho vyroste, něco se spotřebuje, něco ztratí. Budou se postupně měnit náklady na výukové pomůcky. Na kroužky a vybavení do nich.

Přespolní žáci budou potřebovat také odvoz, ať už autem s rodiči nebo u starších potomků dojíždění hromadnou dopravou.


A co je vlastně předtím?


Ještě než se dítě stane školákem, učiní jeden důležitý mezikrok k samostatnosti. Tím je mateřská škola.

Také školka vyžaduje úpravu rozpočtu. Vstupní náklady sice nejsou až tak vysoké, ale nemusí být ani zanedbatelné. Zahrnují ložní prádlo pro děti, které přes poledne spí ve školce. Přezůvky, toaletní potřeby. A také oblečení a obuv na venkovní i vnitřní aktivity.

Novým známým s nataženou dlaní v rodinném rozpočtu se stává stravné a školkovné. U posledně jmenovaného poplatku je alespoň výhodou, že jej lze v daňovém období započítat do základu daně. Měsíční součet obou položek se ve státní školce může pohybovat kolem patnácti stovek.

Jak vyplývá z našeho dnešního článku, finanční zátěž spojená se školní a předškolní docházkou rozhodně není bezvýznamná. Je důležité se na ni náležitě připravit a vyhradit jí v rodinném rozpočtu náležité místo.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


ZAUJALY VÁS ČLÁNKY NA MÉM WEBU?

Napište svůj email a přihlašte se k jejich odběru.

zpracováním osobních údajů